Ο σύγχρονος τρόπος ζωής,όπως έχει διαμορφωθεί, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις κακές διατροφικές συνήθειες, την χαμηλή ποιότητα των τροφίμων και τις έντονες στρεσογόνες καταστάσεις. Αυτά διαρκώς «επιτίθενται» στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και δημιουργούν προβλήματα τα οποία εκδηλώνονται ως παθήσεις. Φυσικά δεν θα άφηναν ανεπηρέαστη και την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μια από τις συχνότερες παθήσεις του πεπτικού είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π).
H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα συχνό πρόβλημα και υπολογίζεται ότι 1 στους 3 ενήλικες στην Ελλάδα, ταλαιπωρούνται από την νόσο είτε σε μόνιμη βάση, ή συχνά και κατά περιόδους. Η πιθανότητα να αναπτύξουμε την νόσο, αυξάνει όσο μεγαλώνει η ηλικία και γι’ αυτό η συχνότητα της είναι πολύ υψηλή μετά τα 40-45 χρόνια.
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Γ.Ο.Π;
Ορίζεται ως η νόσος που χαρακτηρίζεται από τη συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα πάνω) υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο, ο οποίος είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι.
Προκαλείται όταν δεν λειτουργεί ικανοποιητικά (χαλαρώνει συχνά) ο σφιγκτήρας στο κατώτερο σημείο του οισοφάγου.Αυτός ρυθμίζει τη δίοδο τροφής και υγρών στην φυσιολογική κατεύθυνση από τον οισοφάγο προς το στομάχι, κλείνοντας κάθε φορά που έχει περάσει η τροφή στο στομάχι.
Με την χαλάρωση ή την ολοκληρωτική χάλαση του σφιγκτήρα, δεν μπορεί να συγκρατηθεί το περιεχόμενο του στομάχου διοχετεύοντας τα υγρά του στομάχου που είναι πολύ καυστικά γιατί περιέχουν ένα ισχυρό οξύ, το υδροχλωρικό, πίσω στον οισόφαγο.
Συμπτώματα και ενοχλήσεις
Όσοι πάσχουν από ΓΟΠ συνήθως αισθάνονται κάψιμο πίσω από το στήθος ή ψηλά στο στομάχι και ξινά υγρά να ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω. Σπανιότερα μπορεί να έχουν και κάποια επιπλέον συμπτώματα όπως αιμορραγία, εμετό (με ή χωρίς αίμα), δυσκολία στη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι, αίσθημα πνιγμού που διακόπτει τον ύπνο, απώλεια βάρους, βραχνάδα, κρίσεις με έντονο ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.Τα συμπτώματα αυτά συχνά εμφανίζονται ή χειροτερεύουν μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Συχνά εμφανίζονται στην κατάκλιση ή στη διάρκεια του ύπνου.
Αιτίες που προκαλούν την νόσο
- Εσφαλμένες διατροφικές συνήθειες.
- Υπερβολικό κάπνισμα.
- Υπερβολική πρόσληψη φαρμάκων.
- Υπερβολική πρόσληψη οινοπνεύματος.
- Άγχος και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες.
- Σωματική κούραση.
- Κακή στάση του σώματος
- Μεγάλα διαστήματα χωρίς φαγητό
- Οριστική διακοπή του καπνίσματος.
- Αποφυγή συγκινησιακών και έντονων ψυχολογικών καταστάσεων. Το άγχος πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί.
- Αποφυγή των μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και υγρών και η λήψη μικρότερων και συχνότερων γευμάτων.
- Μείωση του βάρους σε περιπτώσεις υπέρβαρων ατόμων.
- Αποφεύγουμε να φοράμε σφικτές ζώνες και στενά ρούχα
- Αποφεύγουμε το σκύψιμο για να μην πιέζεται το στομάχι
- Ποτέ δεν ξαπλώνουμε αμέσως μετά το φαγητό. Καταναλώνουμε το τελευταίο δείπνο της ημέρας, αρκετές ώρες πριν από την ώρα του ύπνου και αποφεύγουμε τα σνακς,αργά τη νύχτα.
- Διατηρούμε το σώμα σε όρθια στάση κατά την διάρκεια του γεύματος και 2-3 ώρες μετά από αυτό.
- Ανυψώνουμε το πάνω μέρους του κρεβατιού περίπου 20-30 εκατοστά. Η προσθήκη περισσότερων μαξιλαριών δεν βοηθά.
Πως αντιμετωπίζουμε την νόσο διατροφικά
- Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη.
- Αποφεύγουμε τα λιπαρά φαγητά.
- Αποφεύγουμε τα πικάντικα τρόφιμα.
- Αποφεύγουμε την σοκολάτα.
- Αποφεύγουμε τα τηγανιτά.
- Αποφεύγουμετον καφέ.
- Αποφεύγουμε την μέντα
- Αποφεύγουμε τα μπαχαρικά
- Αποφεύγουμε τα όξινα φρούτα και τους χυμούς.
- Αποφεύγουμε τα αεριούχα ποτά και τα αναψυκτικά με ανθρακικό.
- Αποφεύγουμε τα γλυκά με σιρόπι.
- Αποφεύγουμε τις πίττες και ότι είναι με φύλλο.
- Αποφυγή της κατανάλωσης υγρών μετά το βραδινό γεύμα και για 2-3 ώρες πριν την νυχτερινή κατάκλιση
Οι οδηγίες που δόθηκαν παραπάνω είναι γενικές οδηγίες που προτείνονται σε όλους. Όμως κάθε οργανισμός είναι και μοναδικός, όποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και σε ειδικούς επαγγελματίες της Διατροφής και συνδυαστικά να σας βοηθήσουν.